Ana içeriğe atla

Bir Web Sitesi Nasıl Engellenir?

    World Wide Web (WWW) üzerindeki içerikler gün geçtikçe artmakta, web kullanıcılarına zengin içerikler sunmaktadır. Bu durum aynı zamanda zararlı içeriklerin de aynı oranda artmasına sebep olmaktadır. Web üzerinde dolaşan 18 yaş altı gençleri de düşününce bu konuda ciddi adımlar atılması gerektiğini görmekteyiz. Örnek verecek olursak sosyal medya kullanımının oldukça faydalı olduğu zamanlar olsa da paylaşılan içerikler çocuklar üzerinde ciddi hasarlara neden olabilmektedir. 

Bu sebeplerden ötürü erişilmesini istemediğimiz web sitelerine erişimi engelleyebilir böylece genç yaştaki insanlar için daha güvenli bir internet ortamı sağlayabiliriz. 

Manuel olarak bir veya birden çok web sitesini engellemek istersek uygulayabileceğimiz birçok yöntem mevcut. 

 

1) Ebeveyn Denetimleri (Parental Controls)

 

Eğer bir Mac kullanıcısıysanız klavye üzerinden “cmd” ve “space” tuşlarına aynı anda basarak spotlight search arama kısmına Parental Controls yazarak ulaşabilirsiniz. Sistem Tercihleri (System Preferences) altında “Ebeveyn Denetimleri” seçeneğini kullanarak da bu kısma ulaşabilirsiniz.    



Bu alanda karşımıza iki seçenek gelmektedir. Kullandığınız hesabı ebeveyn denetimli bir hesaba çevirmek ya da ebeveyn denetimi altında yeni bir hesap açmak. 


Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturmak istediğimiz zaman bizden, hesabı kullanacak olan kişi hakkında bir profil oluşturmamız istenecektir. Bu alanda, hesabı kullanacak kişinin yaş ve isim bilgilerini girip yeni bir kullanıcı hesabı oluşturuyoruz. 



Hesabı oluşturduktan sonra “Web” alanına gelip gerekli kısıtlamaları buradan gerçekleştirmekteyiz. Mac, Default olarak, “Allow Access to only these websites” butonunun altında çocuklar için uygun gördükleri web sitelerini aşağıda görebileceğiniz üzere sıralamaktadır. Eğer sadece bu web sitelerine erişim sağlansın istiyorsanız bu butonu tıklayabilirsiniz. 



Erişim izni verilen/verilmeyen siteleri belirlemek için ise “Customize” seçeneğini kullanıyoruz. Bu alanda erişim izni vermek istediğiniz sitelerin web adreslerini (URL) yukarıdaki bölmeye, erişim izni vermek istemediğiniz web adreslerini ise altta bulunan bölmeye yazıyoruz. Böylece gerekli gördüğümüz engellemeleri gerçekleştirerek daha güvenli bir ortam sağlamış oluyoruz.



Eğer bir Windows 10 kullanıcısıysanız ise sırasıyla tamamlamanız gereken adımlar, temeli aynı olsa da farklı bir işletim sistemi olması sebebiyle değişkenlik gösterecektir. 

Sırasıyla Ayarlar > Hesaplar > Aile ve Diğer Kullanıcılar sekmelerine geldiğimiz zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır. 



Eğer Microsoft hesabınız bağlı değilse ilk olarak “Microsoft hesabı ile oturum aç” kısmından var ise sahip olduğunuz hesabınızla yok ise yeni bir Microsoft hesabı açarak aile üyelerini ekleyeceğiniz ana hesaba sahip olmanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra aile üyesi ekleme seçeneği aktif hale gelecektir.

Aile üyesi eklemek istediğimiz zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir görsel çıkacaktır. Buradan her bir kullanıcı için “çocuğunuz için bir hesap oluşturun” yazısına tıklayıp profil oluşturmanız gerekmektedir.



Yukarıda belirtilen işlemleri tamamladıktan sonra https://account.microsoft.com/family/ adresine giderek hesabınızdan eklediğiniz her bir aile üyesi için erişimine izin verilen/verilmeyen siteleri belirleyebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek için “Web’e göz atma” sekmesine gelerek “Uygunsuz web sitelerini engelle” butonunu aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Böylece izin vermek istediğiniz web sitelerini ve engellemek istediğiniz web sitelerini girerek daha güvenli bir ortam sağlayabilirsiniz.

 

2) Host Dosyaları 

Host dosyaları üzerinde değişiklikler yaparak girilmesini istemediğiniz web sitelerine erişimi engellemek mümkün. Peki nedir bu host dosyaları? Host dosyaları web sitelerine erişmek istediğimiz zaman öncelikli olarak kullanılan bir adres defteridir kısacası. İçerisinde alan adlarını ve ilişkili IP adreslerini barındırır. 

Eğer Mac kullanıcısıysanız sırasıyla aşağıdaki işlemleri takip ederek istediğiniz web sitesine erişimi engelleyebilirsiniz. 

İlk olarak yapacağımız işlemleri terminal üzerinden gerçekleştireceğimiz için cmd + space yardımıyla spotlight araması yaparak terminale erişebilirsiniz ya da Finder üzerinden uygulamalar > izlenceler > terminal sırasını izleyerek ulaşabilirsiniz. 

 

Terminal üzerinde sudo nano /etc/hosts komutunu çalıştırdığımız zaman (Karşımıza plain text çıkacaktır, düzenlemek için isterseniz “nano” dışında bir editör de kullanabilirsiniz) mac parolanızı da girdikten sonra karşınıza aşağıdaki görsel çıkacaktır. 



Erişimini engellemek istediğiniz web sitesini aşağıda verilen görseldeki gibi düzenleyerek engelleyebilirsiniz. 127.0.0.1 IP adresini yazdıktan sonra bir boşluk bırakarak engellemek istediğiniz web adresini yazarak erişimi engelleyebilirsiniz. Burada web adresini yazarken “www” kullanmalı “http” ya da “https” kullanmamalısınız. Eğer Nano text editörünü kullanıyorsanız eklemelerinizi yaptıktan sonra control ve O tuşlarına basarak değişikliklerinizi kaydedebilir, sonrasında ise control ve X tuşlarına basarak editörden çıkış yapabilirsiniz.



Linux işletim sisteminde de aynı komutlarla terminal üzerinden erişimi engelleyebilirsiniz. Eğer bir Windows kullanıcısıysanız ise C:\Windows\System32\drivers\etc klasöründe bulunan hosts dosyasını not defteri ile açarak aynı komutu ekleyebilirsiniz (127.0.0.1 www.facebook.com). Bu şekilde Windows işletim sistemi üzerinde de www.facebook.com sitesine erişimi engellemiş olduk.


Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra www.facebook.com adresine gitmek istediğimiz zaman aşağıdaki görsel ile karşılaştık. Demek ki her şey yolunda  



3) Yönlendirici Ayarları 

Yönlendiriciniz (router) her durumda, belirtilen web sitelerini engelleyebilme kapasitesine sahip olmamasına rağmen, çoğu yönlendirici, web sitesi erişimini tamamen, haftanın belirli günlerinde ve hatta belirli saatlerinde kısıtlamak için gerekli donanımlara sahiptir.

Genel olarak, evinizde kullandığınız modem sizin yönlendiriciniz olacağı için, 192.168.1.1 adresini kullanarak, kullanıcı adı ve parolanızı girdikten sonra yönlendirici arayüzüne erişebilirsiniz. Bu arayüzde de kullandığınız yönlendirici özelliklerine göre gerekli filtrelemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

4) İnternet Tarayıcısı Üzerinden

 

Google Chrome ve Mozilla Firefox internet tarayıcıları üzerinden BlockSite uzantısını ekleyebilir, Eklenti üzerinden sırasıyla seçenekler, ekle kısmına gelerek engellemek istediğiniz web sitelerini ekleyebilirsiniz. 

 

REFERANSLAR

 

https://www.digitaltrends.com/computing/how-to-block-a-website/

https://www.webtekno.com/site-engelleme-nasil-yapilir-h97077.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erişilmesini İstemediğimiz Web Sitelerini Yapay Zekadan Yararlanarak Engellemek Mümkün Mü?

       “Bir web sitesi nasıl engellenir” başlıklı yazımızda erişilmesini istemediğimiz web adreslerini manuel olarak nasıl engelleyebileceğimizden birkaç yöntem ile bahsetmiştik. Bu işlemleri gerçekleştirirken aslında erişilmesine izin verdiğimiz web adreslerinin ve erişilmesini istemediğimiz web adreslerinin listesini yapıyoruz. Böylelikle çocuklara daha güvenli bir internet ortamı sağlayabiliyoruz. Peki gerçekten, zararlı olduğunu ya da genç yaştaki bir birey için uygun olmadığını düşündüğümüz web adreslerini manuel olarak tek tek girerek onları bu içeriklerden tamamen korumuş oluyor muyuz? Tabii ki hayır. Aktif olan milyonlarca web sitesinin varlığını düşündüğümüz zaman manuel olarak yapılan bu işlemin iyi bir çözüm olduğuna kanaat getirsek de yeterli olmayacağı aşikardır. Burada akla gelen sorulardan biri manuel olarak gerçekleştirilen bu işlemleri otomatikleştirmek mümkün mü? Yani: Bu işlemi gerçekleştirmek için yapay zekadan faydalanabilir miyiz?  Konuyu web filtreleme (Web Filt

Komplike Şifreler Sanıldığı Kadar Güvenli mi?

Hem kullanılabilir hem de güvenli bir parola oluşturabilmek için nelere dikkat etmeliyiz? Bilindiği üzere parolalar günlük hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturuyor ve bizler genelde, daha sonrasında hatırlayamayacağımız komplike parolalar üretip kullanıyoruz. Peki bu parolalar gerçekten yeteri kadar güvenilir mi? Ya da başka bir deyişle kullanılabilirliği arttırıp, daha kolay hatırlanabilir parolalar oluşturmak mümkün mü?   Gelin bütün olasılıkları beraber inceleyelim ve aynı zamanda parolaları deşifre etmeye çalışan insanların hangi metotlara ihtiyaç duyduğuna bir göz atalım. Bir parolayı deşifre etmek için kullanılan belli başlı yöntemler vardır. Ben yazımda en sık kullanılanlardan bahsedeceğim. Bu konuda ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Aranızda Mr. Robot izleyenler varsa bir sahnede Elliot, psikiyatristinin erkek arkadaşının sosyal medya hesabına ulaşmak istiyor ve bunu gerçekleştirebilmek için bir sosyal mühendislik uygulamasına başvuruyordu. Evcil hayvanının ism